Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)

Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)

8. 3. 2006

Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)

PRAHA (KE) – Skupinu ARGEMA znají fanoušci již od roku 1982. Za své existence hrála na mnoha nejrůznějších akcích – rockových koncertech a festivalech… Prodělala řadu personálních změn. V současné době hraje ve složení Jarda Plšek (zpěv), Ivoš Ledabyl (kytara), Kamil Hanáček (baskytara), Daniel Škrášek (klávesové nástroje) a Pepa Pavka (bicí). O kapele jsem si povídala s tím nejpovolanějším – zakládajícím členem, bubeníkem Pepou Pavkou.

Zbyl někdo ze zakládajících členů kromě tebe?
Ne. Musím ale přiznat, že je to asi dobře, protože to bychom v dnešní době taky mohli vybírat vstupné místo za koncert za návštěvu muzea. Někteří mí spoluhráči, kteří se mnou začínali, pamatují možná ještě „císaře pána“.

Za tu řadu let, co existujte, co bys označil za nejdůležitější období? Největší úspěchy, zajímavá setkání… Nejlepší sestavu…
To se takhle těžko odhaduje, ale ta období byla asi dvě. Poprvé, když ARGEMA vůbec vznikla a to druhé, když vydala svou první desku v roce 1993. A s tou sestavou to taky není jednoduché. Co člověk, to jiný názor a každému se líbí něco jiného.

Jakým směrem se kapela stylově ubírala, co hrajete nyní? Jak jsem si všimla na Vašem webu, co do imag jdete s dobou. Došlo k posunu směrem vpřed, tedy pro současné rockové publikum, také v stylu Vaší hudby? Nebo stavíte na rockových kořenech 80. až 90. let?
V 80. letech jsme inklinovali k tvrdší muzice. Byli jsme hodně ovlivněni kapelou IRON MAIDEN a podle toho také vypadal náš repertoár. Udělali jsme program Velká Morava, který měl velký ohlas jak u fanoušků, tak i u kritiky. V 90. letech ovšem přišli do kapely noví hudebníci a tím se také změnil styl hudby, který doznal mnoha změn. Ono samozřejmě vždycky s příchodem nového člena do kapely je na ní znát určitá změna. Tohle se nedá ovlivnit.

Překvapily mě bohatě zpracované kapelní stránky www.argema.cz, zejména historie ARGEMY. Dalo hodně práce tak obsáhlou historii zpětně zmapovat?
Tak tohle bylo paradoxně hodně jednoduché. Máme kamaráda, který nám dlouhé roky vedl fan klub a zároveň byl naším archivářem. Jmenuje se Pavel Paška a od něj jsme získali spousty informací a hlavně to dal svým způsobem dohromady.

Máte ve vašem „ARGEMA shopu“ poměrně velký výběr, co nabídnout Vašim fanouškům. Máte také oficiální fanklub? Kam by se mohli fans hlásit?
Bohužel náš oficiální fan klub zanikl, protože s rozmachem internetu pomalu přestával plnit svou funkci. Fanoušci se dozví na našich stránkách vše a okamžitě. Jako např. co se zrovna děje, koncerty, různé soutěže, můžou si stahovat zvonění, fotky či videoklipy, nebo zde dostanou na své otázky odpovědi.

Jaký je váš poslední hudební počin?
Naše poslední album se jmenuje „Unplugged“ a vyšlo na podzim u vydavatelství EMI Music. Je tak trochu netradiční, jelikož jsme si splnili svůj sen, natočit desku v akustické verzi. Podle ohlasů fanoušků to nebyla marná práce. Na tohle album jsme natočili s režisérem Davidem Beránkem i videoklip „Někdo tě trápí“, který koncem roku získal Červené eso. V současné době si jej fanoušci můžou koupit jak v obchodě s hudebními nosiči, tak i v našem internetovém obchodě na www.argema.cz.

Dá se vůbec váš tvrdší styl bezbolestně Unplugged zahrát?
Tak my zase moc tvrdá kapela nejsme, ale určitě to zní velmi zajímavě. Spojení některých netradičních nástrojů s naší kapelou se myslím si povedlo.

V souvislosti s vaším koncertem v Hlinsku mě překvapila informace, že váš koncertní program s názvem „Půlnoční den“ je hodně obsáhlý. Kolik máte v zásobě skladeb? Předpokládám, že Vaše koncerty jsou časově variabilní podle povahy akce…
Při vystoupení zazní většinou něco kolem šedesáti skladeb, ale v zásobě máme ještě minimálně další stovku. To bych musel spočítat, Možná je to i více. Za tu dobu naší existence jsme vydali přeci jenom pěknou řádku alb, takže máme z čeho čerpat.

Na jaký svůj koncert byste fanoušky ještě v nejbližší době pozvali?
Tak určitě na ten nejbližší do Hlinska, ale na našich stránkách si fanoušci v sekci „Koncerty“ můžou vybrat ten, který jim bude vyhovovat nejlépe.

Argemu si spojuji z pradávné minulosti se dvěma názvy – s kapelou PREMIÉR a se zpěvákem Jarkem Filgasem. Jaká byla k těmto jménům mezi nimi a Argemou vazba?
V době kdy si ARGEMA dávala Time out, jsem hostoval v kapele PREMIÉR, kde v té době začal zpívat l i Jarda. No a on pak se mnou přišel do ARGEMY, kde bohužel vydržel jen dva roky. Pak šel na sólovou dráhu. To je ale nemoc všech našich zpěváků.

Co bys poradil začínajícím kapelám za recept na trvanlivost kapely? Co považuješ v kapele za nejdůležitější?
Dobrá parta a hlavně vydržet i když se nedaří. Nejdůležitější je věřit tomu, co člověk dělá, a nenechat se moc ovlivňovat např. nepřízní kritiky. Ta to většinou nemyslí upřímě.

Kam se mohou pořadatelé obrátit, když budou chtít u nich uspořádat Váš koncert?
Veškeré kontakty jsou na našich stránkách www.argema.cz

Co chystáte pro fanoušky v nejbližší době?
Samozřejmě spoustu koncertů, ale hlavně začínáme makat na novém CD, které by mělo vyjít opět na podzim.

Co bys vzkázal závěrem čtenářům Kulturního echa?
Hezké a zajímavé články a spoustu dobré muziky.

Děkuji za rozhovor.

Internetové stránky skupiny ARGEMA naleznete na adrese
http://www.argema.cz.

  • Fotografie 0 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)
  • Fotografie 1 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)
  • Fotografie 2 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)
    Fotografie 0 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)Fotografie 1 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)Fotografie 2 k článku Rozhovor: Pepa Pavka (ARGEMA)

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

internext
ŠŮS
mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone
fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart