Novou desku pokřtil farář Zbigniew Czendlik

Novou desku pokřtil farář Zbigniew Czendlik

7. 12. 2008

Novou desku pokřtil farář Zbigniew Czendlik

Novou desku pokřtil farář Zbigniew Czendlik, který oddával Licii Bílou
(Anno)

Vylíhnutí argemy
Když jsem se v roce 1982 vrátil z vojny sešla se skvělá partička lidí a vznikla Argema. Začali jsme dělat vlastní písnicčky a za rok jsme měli první vystoupení. Dařilo se nám, dostali jsme se i na pražský Rockfest. Už v roce 1986 jsme vystoupili v lucerně s programem Velká Morava, což byla tvrdá muzika s náboženskými motivy. S tímhle programem jsme jezdili po celé republice a koncerty byly slušně navštěvováné. Vzápětí jsme dostali nabídku natočit svoji první desku. V Brně jsme nahráli dvě písně, ale bohužel neprošly schvalovací komisí. Všechno tenkrát ztopili, a pak už jsme nemohli nic vydat.

Úspěšná jízda
Na čas jsem kapelu rozpustil. Po revoluci začali někteří parťáci podnikat. Asi po třech letech jsem argemu znovu založil a v roce 1993 nám vyšla deska Poprvé. Hit Jarošovský pivovar odstartoval naši úspěšnou jízdu. Teď už máme na kontě jedenáct dlouhohrajících desek a pokřtili sjme další novou desku. Máme na kontě hodně ocenění a už jsme získali čtyři zlaté desky.

Život na pódiu
Už devět let žijeme ve strašném fofru! Ročně máme v průměru 130 koncertů, náš rekord je asi 160! K tomu ještě natáčíme desky. Jsme spolu vlastně 300 dná v roce. Někdy se sice dostaví „ponorka“, ale jinak jsme skvělá parta, která drží pohromadě.

Jak se „vaří“
Muziku i texty děláme všichni dohromady. Některé testy nám psal třeba i Lou Fanánek! Nikdy jsme se tomu nebránili, ale autorské zázemí máme ve vlastních řadách. Naše popularita jedůkazem, že jsme jiní než ostatní kapely.

Motýlek
Za poslendí deskou Motýlek si stojíme. Sešla se patra, která chce dělat přesně takovou muziku. Neupustili jsme od našich typických vokálů a moravské melodiky. Jak by to mělo znít když jsme všichni z moravy? Je to v nás takhle zakotvené. Deska má celkové tvrdší zvuk, který je změkčený lyrickým podtextem – vopkály a melodičností. Prožíváme hezké i špatné věci, které se snažíme písničkami zachytit. O čem jiném by hudba měla být?

Let za oceán
Teď se mi plní sen. 16 července odlétáme do USA! v New Yorku a v Chicagu budeme mít dvě samostatná vystoupení. Máme taky domluvené návštěvy několika nahrávacích studií. Jeden rakouský režisér nám nabídl, že pro nás zadarmo natočí klip. Strašně moc se na to těšíme.
(cesta se bohužel musela odložit, protože kapela nedostala víza – poz. správce www)

Rockový život
Odmalička jsem byl černá ovce rodiny. Když mi bylo patnáct, rocková muzika se k nám přes hranice dostala jen občas. Ale skupina Irou Maiden mě ovlivnila tolik, že jsem začal hrát na bicí. Teď už se koncertováním živíme. Dvakrát do roka si dopřejeme dovolenou. V únoru jsme byli s kapelou lyžovat ve Vysokých Tatrách, v září se chystám do Egypta. Uchvátilo mě potápění a v rudém moři jsou nádherné korálové útesy. Jiří strážnický, zpěvák Argemy

S Pepou jsme se znali dlouhé roky. Dozrál čas a já dostal nabídku od Argemy. Za rok a půl jsem ani jednou nezalitoval. Novou desku jsem se snažil nazpívat zajímavě. Album je „kytarovější“ a „syrovější“ než ty dřívější. Nechci kopírovat žádného zpěváka, ale líbí se mi, jak zpívá Karel Gott nebo Karel Černoch, Kamil Stříhavka i Petr Muk. Svým zpěvem se chci hlavně zalíbit publiku. Myslím si, že v naší hudbě si každý něco najde.

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music
internext
ŠŮS
mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart