Interview s Pepou Pavkou o Argemě

Interview s Pepou Pavkou o Argemě

13. 1. 2012

Interview s Pepou Pavkou o Argemě

Interview s Pepou Pavkou o Argemě, nejen o jejím novém albu a blížícím se 30. výročí

Po nějaké době jsem měl opět možnost si popovídat s Pepou Pavkou – člověkem stojícím za dnes již legendární kapelou Argema. Ta bude letos slavit 30 let. Nejen o tomto výročí, ale i o loňské vydané desce, umístění v soutěži Český slavík, odchodu Jarka Filgase, vloni taktéž vydaném DVD a dalších věcech jsme si promluvili v tomto rozhovoru. Za tento rozhovor jsem opravdu rád a doufám, že si ho přečtete…

Ahoj, Argema letos nevystupuje. Vím, že máš nějaké zdravotní problémy, pověz nám o tom něco blíže… A jak to spolu tedy souvisí…?
Ano to máš pravdu, Argema prozatím nevystupuje, jelikož se mi vyhrotily potíže s mou páteří. Hrozí mi operace, tak mám v podstatě jen dvě možnosti. Ta první je , že mi ten problém dají na rehabilitacích do pořádku, abych mohl hrát, a ta druhá varianta je, že pokud se mi to nespraví, budu muset pod nůž. Tohle budu vědět ale až někdy koncem února, nebo začátkem března, až budu mít za sebou všechny léčebné procedury. Zatím je to ovšem nic moc, i když mě utěšují, že je to běh na dlouhou trať. Tak uvidíme. Hned jakmile budu vědět víc, oznámím jak to bude s kapelou dál! Nabízí se i možnost, že by v Argemě nastoupil za bicí někdo jiný, alespoň do doby než budu v pořádku. Tohle ale budeme řešit posléze, až jak dopadnou rehabilitace.

Jedno vystoupení je ale plánováno. Argema letos oslaví 30 let existence. Přesně to bude 16.6.2012 a bude to velký. Co všechno se plánuje?
V sobotu 16.6. 2012 proběhne velký koncert k 30. výročí založení skupiny Argema v Jarošově (UH) na fotbalovém stadionu, hned vedle Jarošovského pivovaru. Start je naplánován, už na 14 hodinu. Jelikož nemáme s organizací tak velké a rozsáhlé akce zkušenosti, předali jsme pořádání celé této magashow agentuře One Production, která se kompletně postarala o realizaci a vše probíhá v jejich režii. Bude to fakt super akce na velkým pódiu, s velkou a profesionální aparaturou, včetně obrovského světelného parku a tím pádem náklady na tuto akci budou opravdu velké. Dneska v noci začal předprodej a za prvních 12 hodin se prodalo rovných 393 vstupenek, což značí obrovský zájem o tuto akci už teď!! Celý rockový den bude moderovat Jirka Bláha, který se prezentoval coby moderátor Rádia Šumava, redaktor Hitradia FM Plus a v současné době, jeho novým působištěm je Tv Barandov. Vystupuje dále i jako imitátor a má svou vlastní úspěšnou talk-show, tak se můžete na překvapení od něj během moderování, už hodně těšit.

Program celého dne:

  • 12,30 se otevřou brány stadionu
  • 14:00–15:00 NEVÍM ( Studénka)
  • 15:30–16:30 NEUTRAL ( Uherské Hradiště)
  • 17:00–18:00 TEAM revival (Olomouc)
  • 18:30–19:30 EXARGEMA 1982–89 – Velká Morava – zároveň proběhne i křest tohoto CD, kterého kmotrem bude ARGEMA !!!
  • 20:00–21:00 Petr Šiška s kapelou LEGENDY SE VRACÍ (Ostrava)
  • 21:30–23:30 ARGEMA a spolu s ní, vystoupí i bývalí zpěváci, kteří v Argemě působili, vč. legendy Bobra!!

Na závěr si všichni zpěváci s Argemou zazpívají ještě i jednu společnou skladbu !!!

Dalším exkluzivním hostem, bude Tomio Okamura. Určitě se ptáte, jaký bude účel jeho návštěvy na našem výročním koncertě? To vám neprozradím, nechám si to jako překvapení a to hodně zajímavé. Holt, budete si muset počkat až do 16. června.

Předprodej lístků, probíhá už nyní na: http://www.agenturaone.cz/…odej-jarosov
dále na: www.argema.cz ( kde se o tomto koncertu dozvíte i více, kdo se zúčastní, kdo ne apod.)

a od 16.1. 2012, si můžete lístky koupit taktéž na všech pobočkách prodejní sítě TICKET-ART.

Zaujalo mě, že na akci se objeví i skupina ExArgema. Nebylo to mezi Argemou a ExArgemou dřív nějaké napjaté? Jak se povedlo docílit toho, že budete stát společně nyní na jednom pódiu?
Každopádně vztahy nebyly úplně ideální, ale když jsou lidi rozumní a nad věcí, vždycky se dokáží domluvit. Vše jsme spolu probrali a myslím si že to, že se situace sklidnila, je pro dobro obou stran. Vždyť jsme spolu toho fakt hodně zažili, tak by byla velká škoda tohle nějakými malichernostmi ničit. On to byl stejně spíše spor fanoušků než muzikantů. Právě tohle výročí, které se týká jak Argemy tak i Exargemy, je hodně dobrý důvod si společně zahrát.

ExArgema by na akci měla pokřtít i legendární album Velká Morava. Nevíš, tento program byl nově nahrán? A pověz něco o Velké Moravě těm, kteří neví, o co jde…
Tématický program Velká Morava, Argema hrála někdy za hluboké totality a v té době nám nebylo souzeno toto CD vydat a nahrávky v dobré kvalitě se nedochovaly. Kluci po x letech písničky opět oprášili, dali jim nový kabát a znovu nahráli. Tak snad už spatří světlo světa, protože si myslím, že tahle deska Argemy by neměla zůstat zapomenuta a my se rádi kmotrovského úkolu zhostíme.

Jak vzpomínáš na doby začátků kapely? Řekl bys tenkrát, že vám to vydrží takhle dlouho?
Když jsme začínali, tak samozřejmě nikdo z nás nečekal že by to mohlo takhle dlouho vydržet. Bylo to takové nadšení, chtěli jsme hrát a neuvažovali jsme kam až to může dospět. O to je to lepší, že dneska slavíme 30 let od založení, máme za sebou něco kolem 20 vydaných alb, z toho 6 bylo zlatých a jedo dokonce platinové. Písnička Jarošovský pivovar ( a nejen ta) se stala celonárodním hitem a za těch třicet let, jsme odehráli bezmála 3000 vystoupení. To už je slušná porce. Uvidíme, jak dlouho ještě Argema na České rockové scéně vydrží !!! Bylo by krásný slavit i 40 nebo 50 výročí, ale to je zatím hóóódně velká spekulace :).

Závěrem loňského roku vám vyšla deska Čím to je?:) Jaké jsou zatím ohlasy na tento hudební počin?
Úžasné, CD má velmi dobré ohlasy, což se projevilo i na prodejních číslech. Dokonce i naši neustálí kritici nám dali konečně pokoj :), což se nám už dlouho nestalo.Myslím že CD se povedlo po všech stránkách, vč. zajímavého bookletu a je na něm určitě vidět i slyšet velký posun ke kořenům argemáckých písniček.

Jak se deska tvořila, nahrávala? A byla už někde pokřtěna? A pokud ano, jak jste si křest užili?
Na CD jsme pracovali průběžně celý minulý rok. Převážnou část práce jsme vytvořili ve studiu Sound Art u Dana a finální podobu CD dostalo ve studiu Vevet Mastering. Zvukově je dost zdařilé a i písničky se myslím povedly. Já bych osobně řekl, že právem patří mezi naše nejlepší a nejúspěšnější alba, co jsme dosud natočili. Křest jsme dali do zajímavých prostorů Pražského Hard Rock Cafe a fanoušci nám zde připravili fakt báječnou atmosféru. Kmotry byli moderátor Petr Wágner a prezidentka NF Kapka Naděje Vendula Auš Svobodová. Po křtu probíhala pak do rána mc dobrá párty. Prostě vyvedená akce se vším všudy. Jen ta hlava kdyby tak další den nebolela :)!

Máš na albu nějaké favority? Které skladby z této desky hrajete a jaké skladby z této desky se ti líbí nejvíc?
Některé písničky samozřejmě už hrajeme a v novém programu se jich objeví podstatně víc. Mezi mé favority patří např. Nemůžu zapomenout, Zústaňme sví, Jednou, nebo Rolling Stones. Vůbec, celý nový program bude založen hodně na novém CD, protože ty písničky si to zaslouží. Ale vytáhneme z rukávu i některé hodně staré skladby, tak se máte na co těšit .

Na albu je jako bonusovka také předělávka Schelingerovy (Uhlíř/Šíp) písně René, já a Rudolf. Proč jste se rozhodli předělat zrovna tuto skladbu a zařadit ji na svou novou desku?
To byla spíše náhoda. Byli jsme osloveni na jednom festivalu panem Uhlířem, zda bychom tuhle skladbu nezkusili udělat jak se říká, v Argemáckém hávu. Udělali jsme to a líbila se nám, tak jsme ji na CD přidali jako bonus. Navíc Schelingera z dob svého mládí mám moc rád, tak rozhodování ani moc dlouho netrvalo.

V loňském roce se Argemě dařilo, vzpomenu nejen tedy novou desku, umístění na 9. místě v soutěži Český slavík, ale také DVD Best of video, … pověz nám něco o tomto DVD?
Ano, to máš pravdu. Ve Slavíkovi super úspěch a navíc Jarkovo 21 místo mezi zpěváky, je taky bomba. Hodně fanoušků nám psalo, zda nemáme všechny naše videoklipy a zda bychom je nemohli vydat, že by je rádi měli. Proto jako příloha novin vyšlo DVD Best of video, kde bylo 22 našich videoklipů. Ještě je k mání několik kousků v našem a-shopu na stránkách Argemy, tak kdo by chtěl, může si je ještě objednat.

Rok 2011 také znamenal návrat Jardy Plška a odchod Jarka Filgase, proč to?
V roce 2010, kdy se Jarda Filgas rozhodl Argemu opustit a věnovat se svým aktivitám, jsme zústali před velkým dilema, jelikož nás svým odchodem překvapil. Uspořádali jsme okamžitě konkurz na zpěváka. Bohužel žádný z nich nás nepřesvědčil a vypadalo to, že Argema bude muset tím pádem nějakou dobu stát a rušit nasmlouvaná vystoupení. Jarek Plšek se nám v tu dobu nabídnul, že než si najdeme nového zpěváka, že s náma nasmlouvaná vystoupení odehraje. Nakonec zústal v Argemě více než rok a moc nám tím pomohl.

Co bys vzkázal čtenářům?
Od jisté doby se řídím jedním krásným citátem, o který bych s Vámi rád podělil: Nestojí mi to za to a ani na to nemám čas, abych řešil lidi, kteří mě díky své ješitnosti a aroganci nemají rádi … To radši ten čas věnuju lidem, kterým na mě opravdu záleží!!

zdroj: http://rockmag.cz/clanky/interview-s-pepou-pavkou-o-argeme-nejen-o-jejim-novem-albu-a-blizicim-se-30-vyroci/

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

internext
ŠŮS
mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone
fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart