Argema potěší své sedlčanské fanoušky

Argema potěší své sedlčanské fanoušky

6. 9. 2006

(autor Karel Soušek, Denníky Bohemia, 6. 9. 2006)

Sedlčany – Již bezmála pětadvacet let se na naší hudební scéně pohybuje rocková skupina Argema. Pokud mě paměť neklame, tak za tu dobu se v Sedlčanech ještě nepředstavila. V sobotu 9. září to už ale platit nebude, neboť pětice Ivoš Ledabyl, Daniel Škrášek, Jarda Plšek, Pepa Pavka a Kamil Hanáček zahraje na sedlčanské kotlině.

Argemu založil v roce 1982 bubeník Pepa Pavka. Jakožto učitel přírodopisu byl nucen dokazovat tehdejším funkcionářům, že Argema je jméno největšího tropického motýla, protože v té době byly anglické názvy skupin zakázány. O rok později odehrála první veřejné vystoupení v Čejkovicích.

Skupina se hned zpočátku vrhla na vlastní tvorbu. S ní uspěla na Rockfestu 87 v Paláci kultury v Praze, kde překvapivě postoupila až do finále. V následujícím roce absolvovala koncertní turné s programem Velká Morava a obsadila druhé místo v anketě Větrníku v kategorii Objev roku.

Následovaly personální změny, drobné přestávky i krize a teprve počátkem 90. let se kapela vrátila na scénu. To už ale nehrála metal, ale melodický pop rock s výraznými melodiemi. První album s názvem Poprvé, které obsahovalo slavný hit Jarošovský pivovar, vyšlo v roce 1993 a na jeho křest se sjelo bezmála osm tisíc fanoušků.

Brzy se na trhu objevila další CD Z Prlova do New York City, Pomaláče, Tohle je ráj a Když sem šel z Hradišťa. S vydáním desky Tohle je ráj skupinu zasáhla tragická událost. „23. září 1995 umírá přímo na pódiu při vystoupení kytarista Bohdan Furch. Všichni jsme měli chuť skončit, ale bylo spoustu závazků, které se musely splnit. Už kvůli Bohdanovi jsme museli pokračovat, vždyť to byla i jeho práce,“ vzpomíná Pavka.

Skupina se objevila v muzikálu Šakalí léta, složila hokejovou hymnu HC Hamé Zlín, její skladba Tohle je ráj zazněla v televizním seriálu Rodinná pouta. Síla Argemy je však především v koncertech, ročně jich odehraje zhruba stovku a fanoušků neubývá. Sedlčanský koncert, který začíná ve 21 hodin, pro ně bude rozhodně lahůdkou.

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone
fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music
internext
ŠŮS

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart