ARGEMA o víkendu zasedne do lavic hradišťského gymnázia

ARGEMA o víkendu zasedne do lavic hradišťského gymnázia

7. 12. 2008

ARGEMA o víkendu zasedne do lavic hradišťského gymnázia

(autor Pavel A. Paška, týdeník DOBRÝ DEN, č. 4, po 26. 1. 2004)

Argema. Jméno nočního motýla, ale také pojem mezi mladými lidmi. Dvanáct dlouhohrajících desek, z toho čtyři pozlacené, jedna výběrovka, platinový anglický maxisingl, osmnáct videoklipů a za více než dvacet let existence tisícovky živých koncertů, to vše má na svém kontě brněnská kapela Argema.

Její vystoupení, to není jenom rocková show na koncertních pódiích, ale také účinkování v muzikálu Šakalí léta, který přivedl hudebníky na divadelní jeviště. Ve Slováckém divadle v Uh. Hradišti měl premiéru v dubnu loňského roku a za tu dobu vyprodal několik divadelních sálů v celé České republice.

Teď Šakalí léta i s Argemou bojují o přízeň v divácké anketě známé jako Slovácký Oskar. Podaří se jim odnést si trofej za nejoblíbenější počin ve Slováckém divadle nebo veřejně sklidit uznání divadelní kritiky? Odpověď se dozvíme brzy. Po dvaadvacáté hodině tuto sobotu 31. ledna. Stane se tak v rámci 18. divadelního plesu v Klubu kultury po programu složeném převážně ze střípků tohoto muzikálu.

O poslední lednovém víkendu hudebníci Argemy také opět „zasednou“ do školních lavic. V sobotu a neděli se v Hradišti zabydlí spolu s filmaři z Brna, aby v prostorech gymnázia v Uh. Hradišti natočili devatenáctý videoklip na písničku Na co se ptát z posledního alba Jak z toho ven. Pro co a s čím se Argema do Hradiště vrátí, jsme se zeptali kapelníka Pepy Pavky.

Myslíš si, že divácký ohlas na Šakalí léta jim vynese Slováckého Oskara?
Nevím, to se těžko odhaduje. Myslím si, že si tenhle muzikál našel cestu k divákům, a hlavně mladší generaci úsměvnou formou ukazuje, jak těžká a zároveň smutná to byla doba.

Ale určitě si jej zaslouží…?
Pro herce je muzikál dost náročná forma umění. Musí dobře hrát svou roli, zpívat a zároveň i tancovat, což herci ve Slováckém divadle zvládli určitě na výbornou. Doufám, že tohle diváci ocení a cenu předají právě Šakalím létům.

Zanedlouho tomu bude rok, co v muzikálu hrajete. Splnila role Red Devils vaše očekávání?
Řekl bych, že zcela. Zkusili jsme si něco nového a když pracuješ s profesionály, právě ze Slováckého divadla, tak z toho musíš mít jenom dobrý pocit. Jenom je škoda, že tam nehrajeme víc skladeb.

Jak dalece vás ovlivnilo účinkování v Šakalích létech? Nepošilháváte po dalším muzikálu nebo nechcete své herecké umění prodat jinak?
Určitě ne. Divadlo je spíše komorní záležitost a Argema upřednostňuje vystoupení, kde se můžou fanoušci odreagovat, což samozřejmě strhne i nás. O tom je život muzikanta, ale i naše písničky.

Strhnout fanoušky. To je docela těžké, když při představeních jsou diváci „upoutáni“ na sedadla. Rock´n´roll je spíše taneční záležitost…
Divadlo je specifická věc, a proto to bereme tak, jak to je, ale i tam se dokáží lidi rozpumpovat, i když po svém a v rámci možností.

Jak reagují lidi na vašich koncertech, když do nich vypálíte věci ze Šakalích let? Slyší na ně i mladé holčičky zpod pódia?
Spousta z nich tyhle písničky zná z filmu, takže rokenrol pro ně není neznámou, a to by jsi se divil, jak se dneska tančí rokenrol. A jak vrtí prdelkami!

V sobotu se představíte na Divadelním plese. Argema a plesy, jde to k sobě?
Nehrajeme tam samozřejmě sami. Budeme se střídat ještě s jednou kapelou, ale když nás herci oslovili, tak jsme nad tím vůbec neuvažovali. Má to být především jejich ples a jejich večer. Plesy s Argemou nehrajeme, ale tohle se nedalo odmítnout.

Kdy sis naposledy zatančil na plese ty?
Tak to bude tak patnáct let a to jsem spíš pil, jak tančil.

A na Divadelním plese…
Určitě si mezi hraním zahrajeme i stolní fotbal.

Vraťme se k poslední desce Jak z toho ven. Jak to, že se toto album prodává mnohem lépe než Motýlek. Ani styl, ani sestava se přece nezměnily…
Určitě je to tvrdší deska než ty předchozí, takže možná je to zčásti v tom, zčásti v písničkách. To nevím. Ale je fakt, že za první měsíc prodeje si album Jak z toho ven pořídilo víc posluchačů jak předchozí desky Motýlek za rok a půl.

Tento víkend kromě hraní na plese budete v Hradišti na gymnáziu točit i nový videoklip.
Spolu s naší vydavatelskou firmou jsme vybrali písničku Na co se ptát na první singl. Tím také bylo už od začátku jasné, na co se bude točit klip. Pojmeme jej jako recesi, tj. úsměvný pohled na odsouzené k maturitě. Ředitel hradišťského gymnázia Zdeněk Botek nám skvěle vyšel vstříc a zapůjčil prostory na natáčení. V klipu se objeví i někteří žáci gymnázia a herci ze Slováckého divadla.

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Jiri

22. 3. 2021 | 18:35

To toho Argema!!

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone
fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music
internext
ŠŮS
mandak fire

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart