ARGEMA - láska na jednu noc

ARGEMA - láska na jednu noc

27. 8. 2006

ARGEMA - láska na jednu noc

(autor David Havlíček, Rockmag.cz, 27. 8. 2006)

Recenze unpluggedového alba skupiny Argema vydaného v roce 2005 a obsahujícího jedenáct skladeb, z nichž většina je známá z předchozích desek, ovšem tentokrát mají tyto písničky nové aranžmá a zní zase trošku jinak.

Moravskou kapelu Argema asi není většině z vás třeba představovat. Za dvě desítky let své existence vytvořila nespočet hitů a stala se jakousi živoucí legendou na poli muziky označované jako „zábavová“. Pomineme-li fakt, že se najde mnoho lidí (tak jako u jakékoliv jiné muziky), kteří této kapele zrovna neholdují, tak musím poznamenat, že Argema má dosud obrovské množství příznivců nejen na Moravě, v Čechách a ve Slezsku, ale také na Slovensku. Zřejmě právě tito pravověrní fanoušci a posluchači nejvíce ocení mnou zde dnes recenzovaný počin nesoucí název „Láska na jednu noc“. Ptáte-li se proč, hned vysvětlím…

Důvod je jednoduchý, jedná se totiž o desku, kde najdete především remaky již vydaných písniček kapely Argema. Ovšem všechny jsou v novém aranžmá a tak vlastně poslech této desky ve vás vyvolá zvláštní pocit „deja vu“, ale na druhou stranu budete mít pocit, že posloucháte něco úplně nového, co vám přitom přijde docela blízké. To vše za předpokladu, že původní písničky znáte. Pokud je neznáte, bude pro vás logicky každá takováto písnička totálně nová.

Album ovšem není určené jen pro ortodoxní fanoušky, právě naopak. Tato patnáctá deska je sice na světě již od minulého roku, ale protože ještě Argema nepřišla s dalším řadovým albem, jak každý rok činí, myslím, že není na škodu zde o tomto jejím dílku napsat pár slov. Album obsahuje jedenáct skladeb s celkovou stopáží 40,14 minut a naleznete zde většinu známých písniček v unpluggedových verzích. Mnoho songů, které byly v původní verzi rychlé, nyní uslyšíte jako „pomaláče“, některé mají jinou melodii (pomalá písnička J. Pavky – Všední den je zde naopak zase docela svižná) nebo prostě jen jiné nástrojové obsazení a je možné zde slyšet i nástroje nepříliš typické pro tuto kapelu – viz. třeba foukací harmoniku, s níž Luboš Silný hostoval při výrobě alba. Vezmu-li album jako celek, musím konstatovat, že je oproti dřívějším počinům kapely mnohem pomalejší, což byl ovšem záměr, protože se jedná o „unplugged“. Většina tvrdých rockerů možná tento fakt asi nestráví, kdo má ovšem rád pěknou moderní českou hudební tvorbu, ten jistě nic nenamítne. Na albu lze nalézt písničky Kouzelná, Někdo tě trápí, Tohle je ráj, Všední den, Jarošovský pivovar, Modrý pondělí, Mám, Stíny noci, Půlnoční den a Láska jen pro jednu noc. Songy Zůstávám sám a Někdo tě trápí jsou jediné kompletně nové a dosud nepublikované skladby na albu. Někdo tě trápí je pomalá, ale velmi povedená písnička, zabodovala dokonce v mnoha hitparádách včetně Esa na TV Nova. Argema ploužáky prostě umí a některé z jejích kousků má dnes v repertoáru řada tuzemských kapel. Já osobně nechci a snad ani nemůžu kapele nic vytknout. Každý ať si to přebere, jak chce, mně se jejich album líbilo a doporučil bych ho všem romantikům a romantičkám, co mají rádi podobnou muziku.

Interpret: Argema
Album: Láska na jednu noc
Počet stop: 11
Délka: 40:14
Rok vydání: 2005
Vydavatelství: Monitor EMI

Seznam skladeb:

  1. Zůstávám sám
  2. Kouzelná
  3. Někdo tě trápí
  4. Tohle je ráj
  5. Všední den
  6. Jarošovský pivovar
  7. Modrý pondělí
  8. Mám
  9. Stíny noci
  10. Půlnoční den
  11. Láska jen pro jednu noc

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

internext
ŠŮS
mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone
fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart