Argema dokončila novou desku, ve Finsku!

Argema dokončila novou desku, ve Finsku!

7. 12. 2008

Argema dokončila novou desku, ve Finsku!

Skupina Argema dokončila práce na novém, v pořadí již třináctém albu s názvem Půlnoční den. Jednotlivé nástroje hudebníci nahrávali v hradišťském studiu 666, finální podobu deska získala ve Finsku!

Závěrečné míchání a mastering se odehrály ve studiu Malmström v městě Vassa na severu Evropy pod dohledem zvukového mistra Miky Kaamanena.

„Mika byl na dovolené v Praze, kde má přítelkyni, která je velkou fanynkou Argemy,“ prozradil Josef Pavka, bubeník a kapelník Argemy, kudy vedla cesta moravské kapely ke světoznámému zvukaři. „U ní poprvé slyšel naši poslední desku Jak z toho ven.“

Hudba se mu velice líbila, a tak netrvalo dlouho a přes svoji českou přítelkyni oslovil kapelu s nabídkou ke spolupráci. „Taková skvělá šance se neodmítá,“ přiznal kapelník. „Ani jsme nad ní neuvažovali a hned přikývli.“

A výsledek? To posoudí posluchači kvalitní rockové hudby již na konci září, kdy se deska na pultech s hudebními nosiči objeví.

Hudebníci si spolupráci pochvalují. „Sami jsme byli překvapeni, jak se dá se zvukem pracovat, jak Argema dokáže znít,“ liboval si při poslechu stříbrného kotoučku zpěvák kapely Jirka Strážnický. A to stačilo natočit jednotlivé nástroje a poslat data s písničkami ISDN linkami na sever Evropy, kde byl vytvořen výsledný zvuk desky.

Zvuk je zcela nový a moderní, ale tvář si Argema zachovala svoji. Dvanáct písniček (z toho jen dva ploužáky), má stále melodickou linku, zase o stupínek rockovější. Všechny pochází z autorské dílny celé kapely. Hudebně se nejvíce projevil klávesák Daniel Škrášek, textově bubeník Pepa Pavka.

Tři texty napsala známá textařka Hana Sörrosová, maminka Lucie Vondráčkové a švagrová Heleny Vondráčkové. S Argemou spolupracuje od jejích edičních začátků (1992). Je taktéž autorkou hitu Dlouhá noc, za kterou získala cenu Text století. Sörrosová na nové desce otextovala i skladbu číslo 11 s názvem Ještě jednou. Toto Requiem je vzpomínkou na tragicky zahynulého kytaristu Argemy Bohdana Furcha, od jehož úmrtí při vystoupení v Tlumačově u Domažlic příští rok uplyne deset let.

Poměrně ponurý název desky Půlnoční den vychází z hodiny, kdy se kapela na obal desky fotografovala. Modelingový fotograf Michal Pavlásek vytáhl muzikanty do ulic Uherského Hradiště totiž těsně před půlnocí. „Když jsme se tak probírali fotkami, napadl nás i název, jaký nese deska i čtvrtá písnička na ní,“ vysvětluje Pavka. Noční život ke kapele patří, neboť už její název (Argema – noční motýl) ji k tomu předurčuje.

S příchodem nové desky na svět, se narodí i nový koncertní program plný nových písniček.

Vaše vzkazy

  • Jméno:
  • Vzkaz:
  • Ponechte prázdné:

Zatím zde není žádný vzkaz. Těšíme se na ten váš.

Novinky | Články | Texty písní | Videa

Partneři

fresocomp
freso
Fajn rock music
Rock music
internext
ŠŮS
mandak fire
pneu cerveny
mandy zlin
radio-krajan
agenturaone

Copyright © 1982 - 2024 Argema, s.r.o. | Created by Aleš Linhart